Over vzw Respons

We schrijven het jaar 2007 wanneer drie oud-leden van Jeugdhuis 't Stadt besluiten om 'VZW Respons' op te richten. Dieter Boullart, David Revyn en Karel Van Audenaerde hebben jarenlang hun sociaal engagement gevoed vanuit het jeugdhuis, maar kunnen dat door de onverbiddelijke leeftijdsgrens niet langer doen. Waarom ze actief willen blijven is eenvoudig: Oudenaarde mag dan trots het predikaat 'parel der Vlaamse Ardennen' dragen, 'na de uren' valt er voor de wat oudere jeugd weinig te beleven. Ondanks tal van sportieve en andere activiteiten kan het trio zich niet van de stellige indruk ontdoen dat er in onze contreien op ontspanningsvlak 'iets ontbreekt'. Die leemte willen ze opvullen met jaarlijks een vier- tot vijftal evenementen die net iets anders zijn dan de doorsnee soupers, supportersfeestjes en andere kaartavonden.

De activiteiten hebben een culturele inslag - de vzw is ondertussen erkend door de Oudenaardse Cultuurraad -, maar dan wel het soort cultuur met een knipoog. Amusement staat immers voorop. Dat er bij Respons al eens ferm mag gelachen worden, blijkt uit de eerste activiteit: een comedy-avond. Het kot is meteen te klein en de vzw is definitief gelanceerd. Er is in Oudenaarde (en omstreken) duidelijk nood aan dergelijke initiatieven. Menig bezoeker fluistert het in de welwillende oren van het organiserende trio.

Met een niet geheel onbesproken verleden als fuifnummers mag ook een stevige party op tijd en stond niet ontbreken. Geen hersenloos gebonk in betonnen bunkers, maar leuke fuiven waar iedereen met een ietwat alternatieve geest zich thuis voelt. Eighties freaks, nineties adepten en zelfs de notoire hardrockers uit het lang geleden ter ziele gegane rockcafé Camargue, allemaal vinden ze hun gading in het aanbod van Respons.

Ondertussen zijn Wim Vander Haegen, Johan Remue en Jurgen Vandenhende de gelederen komen versterken. Drie mensen is immers wat te weinig om alles in goede banen te leiden. De vzw beperkt zich niet tot alleen maar fuiven, mocht u die indruk hebben. Ook een pittige Popquiz, een Trappistenavond en af en toe een tof concert prijken op het smakelijke Respons-menu.

Begin 2012 werd de VZW zwaar getroffen door het onverwachtse overlijden van medeoprichter en drijvende kracht David Revyn. Na het serene afscheid en een tijd van bezinning hebben de overige vijf leden besloten om ter nagedachtenis van David de activiteiten verder te zetten.

vzw Respons: Johan Remue, David Revyn (†), Wim Vander Haegen, Jurgen Vandenhende, Dieter Boullart en Karel Van Audenaerde

v.l.n.r.: Johan Remue, David Revyn (†), Wim Vander Haegen, Jurgen Vandenhende, Dieter Boullart, Karel Van Audenaerde